Sigurnosno Kaljeno Staklo

Float staklo ili ornamentno staklo pogodno za kaljenje zagrijava se do granice plastičnosti na približno 620° C, nakon čega se naglo hladi zrakom. Na taj način nastaju naprezanja po presjeku stakla. Staklo tako dobiva visoku mehaničku i termičku otpornost. U slučaju loma stvara se mreža malih zrnaca sa zaobljenim rubovima. Sigurnosno kaljeno staklo nakon termičke obrade više se ne može obrađivati. Sve obrade rezanja, brušenja i bušenja moraju se obaviti prije kaljenja.

Sigurnosno kaljeno staklo proizvedeno u našim pogonima zadovoljava sve zahtjeve normi EN 12160 i EN 1863-1, a ispitano je na institutu Stazione Sperimentale del Vetro u Veneziji, te mu je sukladno tome dodijeljena i CE oznaka.

 

Djelomično kaljeno staklo

Proizvodni procesi djelomično kaljenog stakla i kaljenog stakla vrlo su slični. Float staklo ili ormamentno staklo odgovarajuće za kaljenje također grijemo do granice plastičnosti, nakon čega ga hladimo zrakom. Faza hlađenja je dulja nego kod kaljenog stakla. Tako dobivamo staklo koje je po mehaničkim i termičkim svojstvima između float i kaljenog stakla. U slučaju loma tvori se mreža većih komada sa zaobljenim rubovima.

Djelomično kaljeno staklo nakon termičke obrade više se ne može obrađivati. Sve obrade rezanja, brušenja i bušenja moraju se obaviti prije termičke obrade. Djelomično kaljeno staklo dobiva svojstva sigurnosnog stakla doradom u sigurnosno laminirano staklo.

 

Sigurnosno kaljeno staklo sa HST

Radi spriječavanja spontanog loma sigurnosnog kaljenog stakla zbog niklovih sulfida prisutnih u staklu, potrebno je izvesti HST test. Postupak se odvija u HST peći s kontroliranim zagrijavanjem stakla na 290°C.

FORMATOR sigurnosna stakla

Adresa: Industrijska zona R29 Kukuljanovo 305
51227 Kukuljanovo (Rijeka) – Hrvatska
Tel. +385 51 503330 – Fax. +385 51 503360
Email: info@formator.hr

IMSA Group GmbH

FORMATOR je osnovan u jesen 2003. godine od matične kompanije IMSA Group GmbH.

www.imsagroup.com

© 2014 - 2018 Formator d.o.o. Sva prava pridržana. |